8 Μαΐου 2015

Διαδικασία Πρακτικής Άσκησης Erasmus

Print Friendly and PDF
Γενικές Πληροφορίες


Διαθέσιμες επιχειρήσεις

Το γραφείο μας δεν έχει διαθέσιμη λίστα εταιρειών για πρακτική άσκηση φοιτητών στην Ευρώπη. Εάν υπάρχει κάποια ενημέρωση αυτή αναρτάται στο γραφείο μας. Η πρωτοβουλία να βρεθεί εταιρία είναι δική σας σε μεγάλο ποσοστό. 

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές πρέπει να πραγματοποιήσουν τη δραστηριότητα κινητικότητας σε μία χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά διαφέρει από τη χώρα του φορέα αποστολής και τη χώρα διαμονής τους.

Διαθέσιμες χώρες

Όλες οι 27 χώρες της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν, Τουρκία.

Χρήματα

Η υποτροφία που λαμβάνετε από το Ι.Κ.Υ. εξαρτάται από χώρα σε χώρα, και μπορείτε να πληροφορηθείτε εδώ.

Διάρκεια

Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών συνολικά 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (π.χ. 12 μήνες κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών και 12 μήνες κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους). Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση για κινητικότητα το πολύ μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας (σπουδές ή πρακτική άσκηση). 

Περίοδος πρακτικής άσκησης: 2 έως 12 μήνες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μπορούν να μετακινηθούν οι πρόσφατοι απόφοιτοι για πρακτική άσκηση στον πρώτο χρόνο της αποφοίτησής τους. Η διάρκεια μετακίνησής τους, συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, κατά τη διάρκεια του οποίου αιτούνται. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια περίοδο πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου τους σε επιχείρηση ή οργανισμό που συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπου θα καταθέσουν αίτηση, κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και πριν την απόκτηση του πτυχίου τους. Σημειώνεται ότι τόσο η αίτηση όσο και η επιλογή των φοιτητών που θέλουν να μετακινηθούν ως πρόσφατοι απόφοιτοι πρέπει να γίνει όσο έχουν τη φοιτητική ιδιότητα

Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές κατά το πρόγραμμα δια βίου μάθηση, μπορούν να μετακινηθούν στο Erasmus+ μέχρι το ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, συνυπολογίζοντας στο διάστημα αυτό τη διάρκεια της προηγούμενης μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές.
Ο εξερχόμενος φοιτητής θα πρέπει να έχει επαρκή γνώση της γλώσσας στην οποία παραδίδονται τα μαθήματα που πρόκειται να παρακολουθήσει στο Ίδρυμα Υποδοχής. Ο φοιτητής που έχει επιλεγεί να μετακινηθεί με γλώσσα εκπαίδευσης ή εργασίας την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική, Γερμανική ή Ολλανδική, υποβάλλεται υποχρεωτικά σε διαδικτυακό (online) τεστ αξιολόγησης του επιπέδου της γλώσσας αυτής. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κοινοποιείται μέσω email στο φοιτητή και μέσω της online σχετικής πλατφόρμας στο Ίδρυμα. Ο φοιτητής ελέγχεται, βάσει του αποτελέσματος, αν έχει το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο της γλωσσικής επάρκειας σύμφωνα με αυτό που αναφέρεται στη Συμφωνία Μάθησης (Learning Agreement). Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης καθορίζει το επίπεδο της γλωσσικής επάρκειας από Α1 έως C2.

Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα προκύπτει ποιοι φοιτητές δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας και κατά συνέπεια δικαιούνται να λάβουν άδεια για να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό μάθημα βελτίωσης της γλωσσικής επάρκειας, εφόσον το επιθυμούν.

Μετά το τέλος της κινητικότητας όλοι οι φοιτητές που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για σπουδές ανεξαρτήτως εάν έχουν παρακολουθήσει ή όχι το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας, υποχρεούνται να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βελτιώθηκε η γλωσσική ικανότητα κατά την περίοδο της κινητικότητας. 


Υποβολή αίτησης 

ΦΑΣΗ Ι: Πριν την αναχώρηση

Ενημέρωση από το γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και κατάθεση των ακόλουθων δικαιολογητικών
  • Αίτηση του υποψηφίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα.  
  • Βεβαίωση πρακτικής άσκησης (Παραλαμβάνεται από τη γραμματεία κατόπιν αίτησης) 
  • Βιογραφικό σημείωμα στην Ελληνική και Ξένη γλώσσα
  • Φωτογραφίες ταυτότητας (2)
  • Αναλυτική βαθμολογία
  • Πιστοποιητικό ξένης γλώσσας
Την αίτηση αφότου την κατεβάσετε και τη συμπληρώσετε ηλεκτρονικά, παρακαλούμε να τη στείλετε στο email eu@teipir.gr και να την προσκομίσετε έντυπα, μαζί και με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω, με την υπογραφή του συντονιστή ΕRASMUS του Τμήματός σας.

Έγγραφα που αφορούν τον οργανισμό υποδοχής – εταιρεία: 
  • Βεβαίωση αποδοχής από τον Οργανισμό Υποδοχής
  • Learning Agreement for Traineeships
  • Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας πιέστε εδώ
  • Ασφάλεια γενικής αστικής ευθύνης υπέρ τρίτων
  • Ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος
  • Σύμβαση επιχορήγησης Erasmus+ με το σπουδαστή (εις διπλούν), πιέστε εδώ
Άλλα έντυπα:
ΦΑΣΗ ΙΙ: Μετά το τέλος της περιόδου κινητικότητας
  • Συμπλήρωση του "Section to be completed after the mobility" στο Learning Agreement for Traineeships
  • Βεβαίωση ολοκλήρωσης πρακτικής άσκησης.
  • Όταν επιστρέψετε θα σας δοθούν οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή της Έκθεσης Σπουδών.
  • Επιστροφή του βιβλίου πρακτικής άσκησης, συμπληρωμένο-υπογεγραμμένο-σφραγισμένο.
  • Υποχρεωτική διαδικτυακή αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας
  • Τελική έκθεση (EU Survey) η οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο φοιτητή 
  • Ζητήστε από τη Γραμματεία του Τμήματός σας το Πιστοποιητικό αναγνώρισης των σπουδών χρησιμοποιώντας σχετική αίτηση
  • Αξιολογήστε την εμπειρία σας στο Πρόγραμμα Erasmus κατεβάζοντας το σχετικό έντυπο πιέζοντας εδώ

Εύρεση θέσης

Όπως ήδη αναφέρθηκε το Γραφείο μας δεν έχει διαθέσιμη λίστα εταιρειών για πρακτική άσκηση φοιτητών στην Ευρώπη. Υπάρχουν ωστόσο οι ακόλουθες εναλλακτικές:
Παράταση
Αιτήματα παράτασης πρέπει να γίνονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της κινητικότητας. 

Εάν θελήσετε να παρατείνετε τις σπουδές σας πρέπει:
  • Nα υποβάλετε σχετική αίτηση μέσω email για παράταση στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 
  • Να αποστείλετε γραπτή έγκριση από τον οργανισμό υποδοχής. 
  • Εάν θέλετε να παρατείνετε τις σπουδές σας για ένα ακόμη εξάμηνο επιπλέον πρέπει να υποβάλετε νέο Learning Agreement for Traineeships

Next Post Previous Post Home

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls