8 Μαΐου 2015

Διαδικασία Σπουδών Erasmus

Print Friendly and PDF

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Erasmus+

Για να συμμετάσχει κάποιος σπουδαστής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά στο πρόγραμμα Erasmus+ θα πρέπει:
  • να είναι εγγεγραμμένος σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών.
  • να υπάρχει διαπανεπιστημιακή συμφωνία μεταξύ του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και του Ιδρύματος Υποδοχής.
  • η περίοδος σπουδών στο Ίδρυμα υποδοχής να διαρκεί τουλάχιστον μια ακαδημαϊκή περίοδο του Ιδρύματος Υποδοχής.
Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές σε όλους τους κύκλους σπουδών συνολικά 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (π.χ. 12 μήνες κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών και 12 μήνες κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους). Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση για κινητικότητα το πολύ μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας (σπουδές ή πρακτική άσκηση). 

Περίοδος σπουδών: 3 έως 12 μήνες (συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου πρακτικής άσκησης εάν προβλέπεται).


Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές κατά το πρόγραμμα δια βίου μάθηση, μπορούν να μετακινηθούν στο Erasmus+ μέχρι το ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, συνυπολογίζοντας στο διάστημα αυτό τη διάρκεια της προηγούμενης μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές.

Ο κάθε φοιτητής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά που έχει συμπληρώσει τα μαθήματα του 1ου έτους σπουδών μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Erasmus+. H διαδικασία περιγράφεται παρακάτω.

Το Ίδρυμα Υποδοχής θα χορηγήσει σχετικό πιστοποιητικό σπουδών όπου αναγράφονται τα μαθήματα, η βαθμολογία και οι μονάδες ECTS. Ο φοιτητής απαλλάσσεται από τα μαθήματα που αναγνωρίζονται και αντιστοιχίζονται από το Τμήμα του. Όλα τα μαθήματα που ολοκληρώνει επιτυχώς στο Ίδρυμα υποδοχής αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος.  

Στο Ίδρυμα Υποδοχής δεν καταβάλλονται αμοιβές όπως κανενός είδους δίδακτρα, δικαίωμα εγγραφής, εξέταστρα, δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, σε βιβλιοθήκες κ.λπ. Είναι όμως δυνατόν να υπάρξουν χρεώσεις για δαπάνες διαμονής και διατροφής.

Ο εξερχόμενος φοιτητής θα πρέπει να έχει επαρκή γνώση της γλώσσας στην οποία παραδίδονται τα μαθήματα που πρόκειται να παρακολουθήσει στο Ίδρυμα Υποδοχής. Ο φοιτητής που έχει επιλεγεί να μετακινηθεί με γλώσσα εκπαίδευσης ή εργασίας την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική, Γερμανική ή Ολλανδική, υποβάλλεται υποχρεωτικά σε διαδικτυακό (online) τεστ αξιολόγησης του επιπέδου της γλώσσας αυτής. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κοινοποιείται μέσω email στο φοιτητή και μέσω της online σχετικής πλατφόρμας στο Ίδρυμα. Ο φοιτητής ελέγχεται, βάσει του αποτελέσματος, αν έχει το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο της γλωσσικής επάρκειας σύμφωνα με αυτό που αναφέρεται στη Συμφωνία Μάθησης (Learning Agreement) . Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης καθορίζει το επίπεδο της γλωσσικής επάρκειας από Α1 έως C2.
Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα προκύπτει ποιοι φοιτητές δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας και κατά συνέπεια δικαιούνται να λάβουν άδεια για να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό μάθημα βελτίωσης της γλωσσικής επάρκειας, εφόσον το επιθυμούν.

Μετά το τέλος της κινητικότητας όλοι οι φοιτητές που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για σπουδές ανεξαρτήτως εάν έχουν παρακολουθήσει ή όχι το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας, υποχρεούνται να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βελτιώθηκε η γλωσσική ικανότητα κατά την περίοδο της κινητικότητας.  

Επιλογή Πανεπιστημίου

Εδώ μπορείτε να δείτε πως να διαλέξετε Χώρα-Πανεπιστήμιο


Σημειώνεται ότι οι φοιτητές πρέπει να πραγματοποιήσουν τη δραστηριότητα κινητικότητας σε μία χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά διαφέρει από τη χώρα του φορέα αποστολής και τη χώρα διαμονής τους.

Mηνιαία Επιχορήγηση

H μηνιαία επιχορήγηση φοιτητή Erasmus για σπουδές ανά χώρα υποδοχής δίδεται σύμφωνα με την Εθνική Πρόσκληση του ΙΚΥ για το Πρόγραμμα Erasmus κάθε έτους.

Πιέζοντας εδώ μπορείτε να δείτε το ύψος της υποτροφίας ανά μήνα για την χώρα που σας ενδιαφέρει. 

Φοιτητές που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες δικαιούνται προσαύξηση 100 ευρώ ανά μήνα, επί της μηνιαίας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές. 

Τα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζονται οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι τα ακόλουθα:
  • Οι φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8000 ευρώ κατά το τελευταίο οικονομικό έτος
  • Οι φοιτητές που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες (4 τέκνα και άνω τα οποία βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα) με οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 20000 ευρώ κατά το τελευταίο οικονομικό έτος
Υποβολή Αιτήσεων

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται μαζί σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή εμπρόθεσμα στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτές.

ΦΑΣΗ Ι: Έντυπα σχετικά με την αίτηση στο Erasmus+

Προκειμένου να συμπληρώσετε την αίτηση σας θα πρέπει να έχετε συμβουλευτεί τη λίστα συνεργαζόμενων ιδρυμάτων του εξωτερικού, τους κωδικούς των επιστημονικών πεδίων και να κατεβάσετε τα παρακάτω έντυπα:
  • Aίτηση του υποψηφίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα,
  • Bιογραφικό σημείωμα στην Ελληνική και Ξένη γλώσσα
  • Φωτογραφίες ταυτότητας (4)
  • Αναλυτική βαθμολογία στην Αγγλική για το πρόγραμμα Erasmus+ όπου να αναγράφονται τα ECTS Credits.(Transcript οf Records Erasmus+/ECTS)
  • Πιστοποιητικό ξένης γλώσσας
Την αίτηση αφότου την κατεβάσετε και τη συμπληρώσετε ηλεκτρονικά, παρακαλούμε να τη στείλετε στο email eu@teipir.gr και να την προσκομίσετε έντυπα, μαζί και με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω, με την υπογραφή του συντονιστή ΕRASMUS του Τμήματός σας.

Η τελική επιλογή της αίτησης θα κριθεί με βάση τα στοιχεία της αίτησης που θα παραδοθεί και με κύριο κριτήριο επιλογής την δυναμική του σπουδαστή δηλαδή, πόσα ECTS αντιστοιχούν σε κάθε εξάμηνο φοίτησης του καθώς και το επίπεδο ξένης γλώσσας. Σε περίπτωση ίσου συντελεστή δυναμικής λαμβάνονται επίσης υπόψη η συνολική βαθμολογία, η επιλογή χώρας με μειωμένη κινητικότητα, το επίπεδο ξένης γλώσσας και η ισότητα φύλων. 

ΦΑΣΗ ΙΙ: Μετά την επιλογή και πριν την αναχώρηση

Έγγραφα που αφορούν το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο:
  • Student Application Form
  • Learning Agreement 
  • Accommodation Form 
  • Βεβαίωση αποδοχής από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής
Άλλα Έντυπα:
  • Σύμβαση επιχορήγησης Erasmus+ (εις διπλούν), πιέστε εδώ
  • Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης ασθένειας πιέστε εδώ 
  • Checklist πιέστε εδώ
  • Χάρτης  φοιτητή Erasmus+
  • Διαδικτυακή αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας
ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Κατά την Παραμονή 
  • Σε περίπτωση που θέλετε αλλαγές στο Learning Agreement επικοινωνήστε με το Γραφείο και συμπληρώστε το "Section to be completed during the mobility"  
  • Certificate of Arrival που συμπληρώνεται (α) κατά την άφιξη στο Ίδρυμα υποδοχής και αποστέλλεται στο Γραφείο ηλεκτρονικά και, (β) πριν την επιστροφή 
  • Αλλαγές στο επιλεγμένο πρόγραμμα μαθημάτων γίνονται κατ'εξαίρεση, καθώς ο σπουδαστής, το Ίδρυμα Αποστολής και το Ίδρυμα Υποδοχής έχουν ήδη συμφωνήσει επ'αυτού (βλέπε σελ. 8 έως σελ 11 στο Learning Agreement ). Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε με το Γραφείο και συμπληρώστε το "Section to be completed during the mobility"
ΦΑΣΗ ΙV: Με το τέλος της περιόδου κινητικότητας 

  • Συμπλήρωση του "Section to be completed after the mobility" στο Learning Agreement
  • Ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου κινητικότητας βεβαιώνονται μέσω του πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας το οποίο εκδίδεται από Ίδρυμα Υποδοχής. Ο φοιτητής δύναται να επισυνάψει σχετική βεβαίωση του Ιδρύματος Υποδοχής, εάν οι ημερομηνίες δε βεβαιώνονται στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας
  • Υποχρεωτική διαδικτυακή αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας
  • Τελική έκθεση (EU Survey) η οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο φοιτητή 
  • Ζητήστε από τη Γραμματεία του Τμήματός σας το Πιστοποιητικό αναγνώρισης των σπουδών χρησιμοποιώντας σχετική αίτηση
  • Αξιολογήστε την εμπειρία σας στο Πρόγραμμα Erasmus κατεβάζοντας το σχετικό έντυπο πιέζοντας εδώ 
Παράταση

Αιτήματα παράτασης πρέπει να γίνονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της κινητικότητας. 

Εάν θελήσετε να παρατείνετε τις σπουδές σας πρέπει:
  • Nα υποβάλετε σχετική αίτηση μέσω email για παράταση στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 
  • Να αποστείλετε γραπτή έγκριση από το ίδρυμα υποδοχής. 
  • Εάν θέλετε να παρατείνετε τις σπουδές σας για ένα ακόμη εξάμηνο, πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και να συμπληρώσετε το 'Section to be completed during the mobility' (βλέπε σελ. 8 έως σελ. 11 στο Learning Agreement )

Next Post Previous Post Home

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls